Hevig menstrueel bloedverlies kan voor veel vrouwen een belastende en ingrijpende aandoening zijn. Toch wordt het vaak nog gezien als ‘normaal’ waardoor vrouwen te lang kunnen wachten met het zoeken van medische hulp. Daarom is het nodig om alert te zijn. Krijg je signalen dat het bloedverlies abnormaal hevig is? Schakel dan tijdig een arts in.

Signalen van abnormaal hevig bloedverlies

Zoals beschreven in de eerste les, kunnen de volgende signalen wijzen op abnormaal hevig menstrueel bloedverlies waarbij het raadzaam is om een arts te consulteren:

  • Noodzaak om vaker dan 2 tot 3 keer per uur verband/tampon te verwisselen

  • Aanwezigheid van grote bloedstolsels (groter dan 2,5 cm, ofwel 1 euro munt)

  • Menstruatie die langer dan 7 dagen duurt

  • Doorlekken van bloed door menstruatieproducten heen

  • Bloedarmoede/vermoeidheidsklachten door bloedverlies

Reden om een arts te raadplegen

Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om bij deze signalen van abnormaal hevig bloedverlies een huisarts of gynaecoloog te raadplegen:

  • Uitsluiten van mogelijke onderliggende oorzaken zoals anatomische afwijkingen

  • Voorkomen van verdere gezondheidsproblemen zoals bloedarmoede

  • Verminderen van de impact op kwaliteit van leven en dagelijks functioneren

  • Bespreken van mogelijke behandelopties zoals medicatie of operaties

Wat te verwachten bij het eerste consult?

Afsluiting

Hoe eerder je hulp zoekt, hoe meer de kwaliteit van leven kan worden verbeterd en verdere gezondheidsproblemen kunnen worden voorkomen. Wees indien nodig ook niet bang om door te vragen of een second opinion te vragen bij een gespecialiseerd ziekenhuis.

Schaam je niet voor je klachten en durf het gesprek aan te gaan met een arts. Hevig menstrueel bloedverlies is een veel voorkomend probleem waar passende behandelingen voor bestaan. Hierop gaan we in de volgende les dieper in.

Bij de huisarts

Tijdens het eerste consult zal de arts een aantal zaken uitvragen en onderzoeken om de ernst en mogelijke oorzaak van het hevige bloedverlies vast te stellen:

  • Anamnese (vragen over menstruatiecyclus, bloedverlies, symptomen)

  • Lichamelijk onderzoek (inwendig onderzoek)

  • Eventuele aanvullende onderzoeken zoals bloedtesten, echografie, etc.

Lange diagnosetijden

De gemiddelde diagnosetijd van aandoeningen als endometriose, PMDD of hevig menstrueel bloedverlies (HMB) is dan ook 7 tot 12 jaar. Ook wordt 50 tot 60 procent van de vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies niet gediagnosticeerd. Het gebrek aan kennis en het bestaande taboe spelen zowel bij de zorgvrager, als bij de zorgverlener een grote rol.

Niet altijd serieus genomen

Helaas wordt hevig menstrueel bloedverlies nog te vaak niet serieus genomen door(huis)artsen. Sommige vrouwen voelen zich niet gehoord of krijgen te horen dat "het er gewoon bij hoort". Uit onderzoek van het Nivel onder 1500 vrouwen blijkt dat 43 procent van de vrouwen zich niet serieus genomen voelt door de huisarts als het gaat om hun gezondheidsklachten.

Het is belangrijk om voor jezelf op te komen en aan te dringen op verder onderzoek als de klachten beperkend zijn.

Doorverwijzing naar specialistische zorg

Als na uitgebreid onderzoek door de huisarts de oorzaak van het hevige bloedverlies nog steeds onduidelijk is, kan doorverwijzing naar een gespecialiseerd ziekenhuis of gynaecoloog noodzakelijk zijn. Daar zijn meer geavanceerde diagnostische middelen beschikbaar om de onderliggende oorzaak op te sporen.

Gebrek aan voorlichting

Door het bestaande taboe en het gebrek aan kennis, is het onvoldoende duidelijk welke klachten ‘erbij horen’ en waarvoor iemand een huisarts mag raadplegen of doorverwezen kan worden naar een specialist. Bijna de helft van de vrouwen die hulp voor klachten heeft gezocht heeft hier langer dan een jaar mee gewacht. 17 procent wachtte zelfs langer dan 5 jaar. Maar liefst een derde van de vrouwen met zeer veel last van klachten zoekt geen hulp.

Redenen die ze hiervoor geven zijn dat ze vinden dat het erbij hoort, het gênant vinden om erover te praten en bang zijn om niet serieus te worden genomen.