De menstruatiecyclus is een natuurlijk proces waarbij vrouwen elke maand een bepaalde hoeveelheid bloedverlies ervaren. Maar een aanzienlijke groep kampt met hevig menstrueel bloedverlies, ook wel menorragie genoemd. Laten we samen verkennen wat het is en wanneer het voorkomt.
Een normale menstruatie gaat gepaard met een zekere hoeveelheid bloedverlies, maar er is een grens waarbij het bloedverlies als abnormaal hevig wordt beschouwd. Maar hoe schat je dat nou goed in? Volgens de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) is er sprake van hevig menstrueel bloedverlies (HMB) bij de volgende criteria:
Bloedverlies dat doorgaand lekt door verbanden/tampons heen, overdag en ‘s nachts
Aanwezigheid van bloedstolsels groter dan 2,5 cm (even groot als een euromunt)
Menstruatie die langer dan 7 dagen duurt
Noodzaak om elk twee uur of vaker menstruatieproducten te verwisselen
Daarnaast wordt een totaal bloedverlies van meer dan 80 ml per cyclus als abnormaal hevig beschouwd. Voor de meeste vrouwen is het echter lastig om de exacte hoeveelheid bloedverlies in te schatten.
Om hevig menstrueel bloedverlies (HMB) beter bespreekbaar te maken, maakte Yara Dixon een infographic - de HMB-symptomencheckerOpent extern - en vertaalde die naar het Engels, Turks en Arabisch. Artsen gebruiken de infographic tijdens consulten en vrouwen kunnen die ook gebruiken voor een zelftest.
Prevalentie
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 3 vrouwen aangeeft last te hebben van hevig menstrueel bloedverlies. Hiervan consulteert zo'n 5 procent een arts tussen hun 30e en 49e levensjaar vanwege deze klachten.
Het is belangrijk om hevig bloedverlies serieus te nemen. Het kan leiden tot bloedarmoede (anemie) en een verminderde kwaliteit van leven. Ongeveer 60 procent van de vrouwen met HMB heeft last van anemie. Andere mogelijke gevolgen zijn vermoeidheid, duizeligheid en concentratieproblemen. Hierop gaan we dieper in in de volgende les.
Wanneer komt het voor?
Hevig bloedverlies kan op elke leeftijd voorkomen en kan aanhoudend zijn. Toch zijn er twee leeftijdsperiodes waarin het vaker voorkomt:
Bij jonge vrouwen die net beginnen te menstrueren, vaak door hormonale disbalans.
Bij vrouwen in de pre-menopauze periode, wanneer de hormoonhuishouding opnieuw verandert in aanloop naar de overgang.
Samenvatting
Samengevat wordt menstrueel bloedverlies als abnormaal hevig beschouwd wanneer het doorgaand lekt, gepaard gaat met grote stolsels, langer dan 7 dagen duurt of vaker dan elk uur een nieuwe opvang nodig is. Ongeveer 10 tot 35 procent van de vrouwen kampt hiermee, vooral rond de eerste menstruatie en pre-menopauze periode.
In het volgende hoofdstuk gaan we in op de symptomen en impact.