Migraine is een veel voorkomende hoofdpijnaandoening waarbij hormonale schommelingen een belangrijke rol kunnen spelen. Bij een aanzienlijke groep vrouwen in de vruchtbare leeftijd treden de migraineaanvallen op in relatie tot de menstruatiecyclus. Dit wordt menstruele migraine genoemd.

Wat is de definitie?

We spreken van menstruele migraine wanneer migraineaanvallen optreden in de periode van twee dagen vóór tot drie dagen ná het begin van de menstruatie. Deze aanvallen kunnen zowel met als zonder auraverschijnselen (zoals lichtflitsen, gevoelsstoornissen) voorkomen.

Wat zijn de verschillende vormen?

Binnen menstruele migraine onderscheiden we twee vormen:

  • Zuivere menstruele migraine: Migraineaanvallen treden uitsluitend op rond de menstruatie.

  • Menstruatie-gerelateerde migraine: Aanvallen treden vaker op rond de menstruatie, maar ook op andere momenten in de cyclus.

Wat zijn de criteria?

Volgens de internationale criteria van de International Headache Society (IHS) gelden de volgende criteria voor menstruele migraine:

  • De migraineaanvallen (met of zonder aura) voldoen aan de algemene criteria voor migraine.

  • In tenminste twee van de drie voorafgaande menstruatiecycli is een migraineaanval opgetreden op dag -2 tot +3 van de menstruatie.

  • Aanvallen op andere momenten in de cyclus zijn niet noodzakelijk voor de diagnose van zuivere menstruele migraine.

Hoe vaak komt het voor?

Naar schatting heeft 7 tot 14 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd last van deze cyclus-gerelateerde migraineaanvallen. Dit betekent dat in Nederland ongeveer 310.000 vrouwen altijd last hebben van migraine tijdens de menstruatie, de zogeheten zuivere menstruele migraine.

Samenvattend
Menstruele migraine is een specifieke vorm van migraine die sterk gerelateerd is aan de hormonale schommelingen rond de menstruatie. Door de duidelijke criteria kan de diagnose gesteld worden op basis van het patroon van de aanvallen.