Menstruele migraineaanvallen kunnen een grote impact hebben op het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven. Naast een passende medische behandeling zijn er ook enkele praktische tips en aanpakken die kunnen helpen beter om te gaan met deze cyclus-gerelateerde hoofdpijnaanvallen. Tips die we we in deze les zullen doornemen.

  1. Aanvalkalender bijhouden

    Het bijhouden van een aanvalkalender kan zeer waardevol zijn om patronen in kaart te brengen en eventuele triggers te herkennen. Noteer hierin de startdatum van je menstruatie en de data waarop migraineaanvallen optreden. Schrijf er eventueel bij op wat je voelt, wat je er aan hebt proberen te doen om het te verminderen, etc. Hoe specifieker, hoe beter een expert je uiteindelijk kan helpen.

  2. Vroegtijdig herkennen van signalen

    Zoals we in een vorige les hebben vermeld, ervaren sommige vrouwen bepaalde vooraankondigende symptomen tot 24 uur voorafgaand aan een migraineaanval. Denk daarbij aan stemmingswisselingen, voedingsdrang of vermoeidheid. Door deze signalen te leren herkennen, kun je mogelijk vroegtijdige maatregelen nemen.

  3. Omgaan met aanvallen op het werk

    Migraineaanvallen kunnen leiden tot verminderde productiviteit en zelfs verzuim op het werk. Het is belangrijk open te communiceren met je werkgever over je aandoening en wat je eventueel zou kunnen helpen, zoals een rustige werkplek of aanpassingen in je takenpakket tijdens een aanval. Maak afspraken over hoe je kunt omgaan met aanvallen op het werk.

  4. Impact op sociaal leven

    Menstruele migraine kan ook een behoorlijke impact hebben op je sociale leven en relaties. Schaam je niet voor je klachten en durf uit te leggen aan je partner, familie en vrienden dat je begrip en ondersteuning nodig hebt tijdens een aanval. Probeer waar mogelijk activiteiten te plannen tussen de aanvallen door.

Samenvattend

Menstruele migraine is een chronische aandoening die het dagelijks functioneren flink kan ontregelen. Naast een medicamenteuze behandeling is het daarom ook belangrijk om zelf de regie te nemen waar mogelijk. Door je aanvallen goed bij te houden, vroegtijdige signalen te herkennen, een gezonde leefstijl na te streven en open te communiceren met je omgeving, kun je de impact mogelijk beperken. Twijfel niet om ook professionele hulp in te schakelen als de aanvallen je leven te veel ontwrichten.

Wanneer je behoefte hebt aan meer hulp, wat begrijpelijk is, schroom dan niet om een 1-1 gesprek te plannen met een medisch expert of jouw hulpvraag te delen met ons door een mail te sturen naar: info@femmeup.nl.

Liefs, team FemmeUp.