Menstruele migraineaanvallen kunnen ernstige klachten veroorzaken. Toch wordt deze aandoening nog te vaak gezien als ‘normaal’ waardoor vrouwen te lang wachten met het zoeken van medische hulp. Het is belangrijk om alert te zijn. Bij signalen dat de migraineaanvallen abnormaal hevig zijn adviseren we tijdig een arts raad te plegen. Daarom bespreken we in dit hoofdstuk wanneer het verstandig is om naar de dokter te gaan.
Redenen om een arts te raadplegen
Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om bij de volgende signalen een huisarts of neuroloog te consulteren:
Migraineaanvallen die optreden rond de menstruatie in tenminste 2 van de 3 laatste cycli
Aanvallen die erg hevig of langdurig zijn en het dagelijks functioneren belemmeren
Aanvallen die gepaard gaan met ernstige misselijkheid, braken of uitvalsverschijnselen
Vermoeden van een onderliggende oorzaak zoals hormonale disbalans
Wat te verwachten bij het eerste consult?
Tijdens het eerste consult zal de arts een aantal zaken uitvragen en onderzoeken om de diagnose van menstruele migraine vast te stellen en eventuele andere oorzaken uit te sluiten:
Anamnese over menstruatiecyclus, timing aanvallen, symptomen, voorgeschiedenis
Algemeen lichamelijk onderzoek en neurologisch onderzoek
Eventueel aanvullende onderzoeken zoals bloedtesten of beeldvorming (zelden nodig)
Niet altijd serieus genomen
Helaas wordt menstruele migraine nog te vaak niet serieus genomen door (huis)artsen. Sommige vrouwen voelen zich niet gehoord of krijgen te horen dat “het er gewoon erbij hoort". Heb je dit gevoel ook weleens? Het is belangrijk voor jezelf op te komen en aan te dringen op verder onderzoek als de klachten je hinderen in het dagelijks leven.
Schaam je niet voor je klachten en durf het gesprek aan te gaan met een arts. Menstruele migraine is een veel voorkomend probleem waar passende behandelingen voor bestaan. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe meer de kwaliteit van leven kan worden verbeterd. Wees indien nodig ook niet bang om door te vragen of een second opinion te vragen bij een gespecialiseerd ziekenhuis.
In de volgende les gaan we dieper in op de behandelmogelijkheden.