In de afgelopen hoofdstukken heb je hopelijk meer inzicht gekregen in de verschillende vrouwspecifieke aandoeningen. Maar we kunnen ons voorstellen dat je denkt: ‘bedankt voor de informatie, maar hoe nu verder?’. Daarom geven we in deze module enkele tips en concrete stappen waarmee je meteen met je klachten aan de slag kan gaan.

Een aantal routes die je kan bewandelen.

Vraag om hulp wanneer JIJ dat nodig denkt te hebben

Wees niet te snel geneigd om klachten als ‘normaal’ te bestempelen, maar bespreek ze met een arts of gebruik FemmeUp om ze beter te begrijpen. Als je klachten ervaart die een negatieve invloed hebben op je dagelijks leven, is het belangrijk om dit aan te kaarten. Alleen door er open over te blijven praten en vragen te stellen, kunnen we de zorg en begeleiding voor vrouwen blijven verbeteren. Het taboe doorbreken is daarom investeren in de toekomst van alle vrouwen. 

Bespreek jouw klachten
Als je menstruatieklachten ervaart die impact hebben op je werk, is het een goed idee om dit te bespreken met je leidinggevende of HR-afdeling. Leg uit dat je gevoelens en klachten hormonaal gestuurd zijn en vraag om begrip. Zij kunnen mogelijk aanpassingen doorvoeren zoals flexibele werktijden. Je werkgever kan je ook verwijzen naar hormoonconsulentes of extra pauzes voor je inlassen om je beter te ondersteunen. Twijfel niet om hier om te vragen als je klachten je werk belemmeren.

Concrete stappen die jij nu al kunt zetten
Opzoek naar eerste middelen om jouw menstruatieklachten te verminderen? Probeer het volgende: zorg voor rust en ontspanning, leg een warme kruik op je buik of onderrug en neem een warm bad. Als je ook pijn in je rug hebt, kun je met oefeningen je onderrug ontspannen door bijvoorbeeld je rug hol en bol maken. Ook kan het helpen als iemand je onderrug masseert. Daarnaast ervaren sommige vrouwen minder pijn na een orgasme.

Tip! Noteer daarin wanneer je ongesteld wordt en wanneer je pijn voelt. Schrijf ook op waar de pijn zit, wat je er aan doet en of dat helpt. Krijg je ook pijn wanneer je geen bloed verliest? Heb je andere klachten zoals misselijkheid of hoofdpijn? Maak er een notitie van. Zo krijg je makkelijk inzicht in je hormonale huishouding!

Wat kan ik nog meer van jullie verwachten?

We hopen je middels deze cursus beter geïnformeerd te hebben over vrouwengezondheid. Ben je opzoek naar de verschillende mogelijkheden en leefstijlaanpassingen die de menstruatie draaglijker kunnen maken? Kijk dan op www.femmeup.nl, hier vind je verschillende artikelen. We bespreken daarin zowel opties waarbij geneesmiddelen aan te pas komen, als benaderingen zoals voeding, beweging en stressmanagement. Ben je op zoek naar verdiepende informatie voor JOUW situatie? Boek dan een 1-1 gesprek met een medisch expert óf stuur een mail naar info@femmeup.nl.

Liefs, team FemmeUp.