Het is je de afgelopen jaren vast niet ontgaan. Maar ondanks dat vrouwengezondheid meer en meer in het nieuws komt, is er weinig over bekend en roept dit onderwerp nog steeds veel vragen op. Dit komt deels door een gebrek aan wetenschappelijk onderzoek en deels door een gebrek aan aandacht. Tijd om daar verandering in te brengen.
Vanwaar deze gebrekkige kennis? Feit is dat de reguliere geneeskunde zich altijd op mannen heeft gericht waardoor er een historische achterstand is ontstaan op het gebied van vrouwengezondheid. Dit wordt ook wel “genderongelijkheid in de gezondheidszorg” genoemd. Verbetering is op komst, maar ook vandaag de dag gaat slechts 4 procent van de middelen voor geneeskundeonderzoek naar de reproductieve gezondheid van vrouwen. Te weinig, dus.
Ook het taboe en het stigma rond vrouwengezondheid helpen niet mee. Hierdoor blijven veel vrouwen worstelen met gezondheidsproblemen. Ze schamen zich voor hun klachten, ze denken dat het normaal is, en dat ze er maar mee moeten leren leven. Of wanneer ze naar een dokter stappen, merken ze dat hun klachten niet herkend, laat staan serieus genomen worden. Niettemin is een tijdige diagnose juist van groot belang voor een correcte behandeling én de kwaliteit van leven.
Eind 2023 is er door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) voor het eerst écht onderzoek gedaan naar de kosten voor de maatschappij door dit gebrek aan aandacht voor vrouwenaandoeningen. De belangrijkste conclusies? Bijna elke vrouw draagt hier de gevolgen van. Bij zowel patiënten als zorgverleners ontbreekt het aan kennis over deze aandoeningen. De impact op de levenskwaliteit van vrouwen is ingrijpend. En de maatschappelijke kosten liggen tussen de 2,5 en 7,8 miljard euro; een pak hoger dan aanvankelijk werd gedacht.
Toch blijft ‘Wat is vrouwengezondheid?’ een nog lastig te beantwoorden vraag.
Er heerst nog veel onduidelijkheid over wat vrouwengezondheid precies inhoudt en welke aspecten hier allemaal onder vallen. En daar gaan we het in deze cursus over hebben.
In het kort: Vrouwengezondheid omvat een breed scala aan onderwerpen gerelateerd aan de menstruatiecyclus, vruchtbaarheid, zwangerschap, de overgang en alle mogelijke gezondheidsproblemen die vrouwen kunnen ervaren in deze verschillende levensfasen. Denk aan hormonale problemen, cyclusstoornissen, vruchtbaarheidsissues, complicaties tijdens de zwangerschap en overgangsklachten.
Om dit onderwerp beter in kaart te brengen, beginnen we bij de basis van wat de gezondheid van een vrouw onderscheidt van die van een man: de menstruatiecyclus. Hierover lees je meer in de volgende les.