IN DEZE LES
De impact van de overgang op de werkvloer
Het belang van begrip van jouw omgeving
Hoe te vragen om aanpassingen
De overgang kan een behoorlijke impact hebben op hoe jij je voelt en functioneert op je werk. Uit grootschalig onderzoek blijkt dat 80 procent van de vrouwen tussen 45 en 60 jaar last heeft van overgangsklachten. Maar liefst 55 procent van hen ondervindt daarbij ook gevolgen voor hun werk.
De meest voorkomende werkgerelateerde klachten zijn concentratieproblemen (51%), vermoeidheid (50%), pijn (33%), stemmingswisselingen (32%) en opvliegers (29%). Maar ook minder bekende symptomen zoals prikkelbaarheid, vergeetachtigheid en psychische vermoeidheid kunnen een rol spelen.
Voor sommige vrouwen zijn de klachten zo belemmerend dat ze minder goed kunnen functioneren. Een derde (36%) geeft aan soms minder goed te presteren door concentratieproblemen, vermoeidheid of pijnklachten. Daarnaast ervaart 31 procent wel eens ongemakkelijke situaties op het werk, zoals opvliegers, doorlekken of stemmingswisselingen.
Schaam je zeker niet voor deze klachten. De overgang is een natuurlijk proces waar alle vrouwen mee te maken krijgen. De hormonale schommelingen kunnen op iedereen een grote impact hebben, zowel mentaal als fysiek.
Begrip van je omgeving is belangrijk
Voor mensen zonder ervaring met de overgang kan het lastig zijn om in te schatten wat jij doormaakt. Praat er daarom open over met je leidinggevende, HR of collega's. Leg uit dat je gevoelens en klachten hormonaal gestuurd zijn. Een veilige en begripvolle werksfeer waarin je je klachten kunt bespreken, maakt een wereld van verschil. Uit onderzoek blijkt dat 57 procent van werkende vrouwen met overgangsklachten behoefte heeft aan meer ondersteuning of begrip op de werkvloer. We snappen dat dit spannend kan zijn, maar weet dat je zeker niet de enige bent.
Vraag om aanpassingen
Als je klachten hebt die je werk belemmeren, twijfel dan niet om aanpassingen te vragen. Denk aan flexibele werktijden, koelere werkruimtes, extra pauzes of aanpassing van taken. Je werkgever kan ook de bedrijfsarts of arbodienst inschakelen voor advies. We zien ook dat veel werkgevers een hormooncoach of overgangsconsulente aanbieden.
Een aantal cijfers
We delen een aantal cijfers om aan te tonen dat het bespreken van jouw situatie juist heel normaal is. Het RIVM heeft onderzoek gedaan onder 8425 vrouwen, hieruit blijkt het volgende:
Meer dan een derde (35%) geeft aan dat de klachten hun functioneren op het werk hebben beperkt.
Bijna de helft van hen besprak de overgangsklachten op het werk. Het vaakst worden klachten besproken met collega’s (27%) en daarna met de leidinggevende (16%). Vijf procent bespreekt dit met een onafhankelijk persoon op het werk, zoals een arbodeskundige, een bedrijfsmaatschappelijk werker of een vertrouwenspersoon.
In totaal geeft 47 procent van de vrouwen uit het onderzoek aan hun klachten niet te bespreken op werk en hier ook geen behoefte aan te hebben.
Verder geeft 5 procent aan dat ze hun overgangsklachten niet bespreken op werk, maar daar eigenlijk wel behoefte aan hebben.
Samenvattend
De resultaten van dit grote Nederlandse onderzoek naar overgang en werk laten zien dat veel werkende vrouwen van 40 jaar en ouder last hebben van overgangsklachten. Het is belangrijk dat je voor jezelf opkomt. Wacht niet te lang met hulp vragen als de klachten erg zijn. Met de juiste aanpak en ondersteuning kunnen de meeste symptomen goed worden aangepakt.
In de volgende les bespreken we verdere stappen die je kunt nemen.