In deze cursus hebben we een overzicht gegeven van wat de overgang inhoudt, de verschillende fasen, mogelijke symptomen en hoe je deze kunt herkennen. Je bent nu beter voorbereid op wat er tijdens deze levensgebeurtenis op je af kan komen.

Er zijn een aantal stappen die je nu zelf kan ondernemen.

Stap 1. Scoor jezelf op de overgangssymptomentest

Een belangrijke eerste stap is om jezelf te scoren op de Greene Climacteric Scale. Deze vragenlijst toetst je op 21 veel voorkomende overgangsklachten. Aan de hand van je totaalscore kun je inschatten in welke mate je last hebt van overgangsklachten. Hoe je de score het best kan interpreteren vind je ook in dit document.

Stap 2. Bespreek je klachten

Als je overgangsklachten ervaart die impact hebben op je werk, kan het zinvol zijn dit bespreekbaar te maken met je leidinggevende of HR-afdeling. Leg uit dat je gevoelens en klachten hormonaal gestuurd zijn en vraag om begrip. Zij kunnen mogelijk aanpassingen doorvoeren zoals flexibele werktijden, koelere werkruimtes of extra pauzes om je beter te ondersteunen tijdens deze periode. Twijfel niet om hier om te vragen als je klachten je werk belemmeren.

Wat kun je eraan doen?

Op www.femmeup.nl vind je meer verdiepende informatie over de verschillende behandelmogelijkheden en leefstijlaanpassingen die de overgang draaglijker kunnen maken. We bespreken dan opties zoals hormoontherapie, maar ook benaderingen waar geen geneesmiddelen bij aan te pas komen zoals voeding, beweging en stressmanagement.

Onthoud dat de overgang een natuurlijk proces is dat bij elke vrouw anders verloopt. Wees niet te streng voor jezelf en schaam je niet voor eventuele klachten. Met de juiste aanpak en eventuele ondersteuning kunnen de meeste symptomen goed worden aangepakt.

Raadpleeg bij aanhoudende of belemmerende klachten altijd een arts om de juiste behandeling en begeleiding te krijgen.

Samen kunnen we deze overgangsperiode soepel laten verlopen. Wij hopen dat deze cursus de eerste vragen heeft beantwoorden.

Liefs, FemmeUp.